Presenteras av Nyheter24 i samarbete med

Alla inlägg av

Skrivet av:

Dela på sociala medier

Tillbaka till alla bidrag

Unite Stockholm enar flyktingar med fotboll

 

 

Under vintern har Unite Stockholm arbetat hårt för att integrera flyktingar i samhället. De har sedan i november organiserat fotbollsträningar för ensamkommande ungdomar. Nu vill man fortsätta och bredda sitt arbete med att integrera flyktingar i Sverige.  

 

- Jag tycker det är roligt att spela fotboll här, säger Bagher som nyligen flytt ensam till Sverige från Afghanistan, trots att han inte ens har hunnit fylla sexton. Den unge killen har precis lärt sig sina första ord på svenska och presenterar sig glatt på lite knagglig svenska. Tillsammans med ett tjugotal andra ensamkommande ungdomar från bland annat Syrien, Etiopien och Afghanistan har Bagher den här lördagen kommit till Farstahallen söder om Stockholm för att släppa problemen och spela fotboll med Unite Stockholm.
- Jag tycker det är jättefint av dem och att det är jättebra, säger Bagher. Alla spelare har gemensamt att de ensamma har flytt till Sverige och just nu söker asyl för att få stanna. En osäker vardag alltså, men i Farstahallen idag ligger fokus enbart på fotboll och gemenskap.

 I kafeterian utanför hallen sitter ordföranden och vice ordföranden Josefine Engdal och Maria Rehnvall och planerar inför kommande aktiviteter. Tillsammans med fotbollsjournalisterna Oskar Månsson och David B Larsson startade de upp Unite Stockholm i november.
- Vi kände att vi ville göra någonting med tanke på situationen i världen idag. De hade också haft den här tanken om att de ville starta fotbollsträningar för asylsökande och då gjorde vi det helt enkelt, säger Josefine.

 

Sedan den första träningen har projektet gått framåt och utvecklats mer och mer. I ett par månader har träningar hållits varje helg och det har blivit ett välkommet inslag i ungdomarnas vardag.
- Det har nog blivit bättre än vi tänkt oss. Vi har full grupp varje gång, säger Josefine. Maria håller med: - De flesta är väldigt glada över att få komma hit och kommer ofta. De vill ofta spela längre än den tid vi har. Det är någonting med att få spela fotboll och göra något som inte kräver mer än att få ha kul, säger hon.Nu fortsätter planeringen av ytterligare projekt. Först och främst vill man starta upp en liknande aktivitet mer riktad till tjejer för att inkludera ännu fler i integrationen. Nu när killarna har kommit igång med fotbollen vill man också få hit svenskar och skapa möten mellan ungdomar från olika delar av samhället.
- Det är tanken att man ska få dela föreningslivet och även få lära känna andra ungdomar, säger Maria.

 

 

Högt tempo på planen.

 

Inne i hallen är tempot förvånansvärt högt under de intensiva fem-manna-matcherna. Om ett par veckor ska laget börja spela i Korpen och nu ska spelarna börja lära sig hur man spelar på riktigt. Redan senare under dagen ska killarna spela sin första match och den välkände fotbollsjournalisten Robert Laul, för dagen domare, försöker lära ut reglerna. Det går sådär när närkamperna mellan spelarna blir allt hårdare. Efter ett par tuffa tacklingar intensifieras de flerspråkiga diskussionerna, men trots det höga adrenalinpåslaget är stämningen god bland spelarna.
- Oavsett om det är mina landsmän jag spelar fotboll med eller vem som helst tycker jag det är jättekul. Jag har lärt känna både de som håller i det och de som är här och spelar och jag har fått en relation till dem, säger Bagher. För ungdomarna som till vardags bor i flyktingboenden runt om i Stockholm är träningarna också en möjlighet att röra sig och komma ut i ett socialt sammanhang.
- Framför allt tycker jag det är viktigt att idrotta för hälsans skull och för att må bra, säger Bagher innan han skyndar in på planen igen för ytterligare en match.

 

 

 

 

 

 

Skrivet av:

hannesk.nextinfootball.se

Dela på sociala medier

Fler inlägg av hannesk

Kommentera